Dezinfekcija
Dezinfekcija ir dažādu kaitīgu mikroorganismu (pelējuma, baktēriju, vīrusu un citu), kuri uzturas gaisā, iznīcināšana. Dezinfekciju veicam, pielietojot mehāniskos, fizikālos un ķīmiskos paņēmienus un līdzekļus.Mehāniskie līdzekļi ir roku mazgāšana, telpu vēdināšana un uzkopšana ar mitru lupatu, mēbeļu un mīksto priekšmetu attīrīšana no putekļiem, izpurināšana, izdauzīšana, vēdināšana, putekļu sūcēja pielietošana un filtrācija.Dezinfekcijas fizikālie paņēmieni un līdzekļi ir augstas un zemas temperatūras pielietošana, žāvēšana, apdedzināšana, vārīšana, sadedzināšana, apstarošana ar ultravioleto starojumu(staru enerģija).
Ūdens tvaikus un karstu gaisu lieto dezinfekcijas kamerās un speciālos aparātos — autoklāvos. Vārīšana nodrošina mikrobu pilnīgu iznīcināšanu, tāpēc ikdienā veļu, traukus, pārtikas produktus, medicīnas instrumentus utt. parasti dezinficē vārot. Daudzu mikroorganismu veģetatīvās formas iznīkst verdošā (100°) ūdenī dažās minūtēs, bet parasti vārīšanu turpina 15 - 29minūtes.
Ķīmiskā dezinfekcija sevī iekļauj ķīmisko līdzekļu izsmidzināšanu un miglošanas metodi. No ķīmiskajiem dezinfekcijas līdzekļiem, visbiežāk izmanto hlorkaļķus, hloramīnu, lizolu tenolu, formalīnu, ūdens dezinfekcijai – pantocīdu.
Dezinfekcija sevī iekļauj arī gaisa ozonēšanu un bakterericīdo lampu uzstādīšanu. Gaisa ozonēšana efektīvi iznīcina nevēlamās smakas, oksidējot un sašķeļot smaku molekulas. Tā ir viena no visekonomiskākajām un ekoloģiski tīrākajām dezinfekcijas metodēm. Izejviela un gala produkts ir apkārtējais gaiss.